Ben ik dan toch een beetje vegan?

Het is minimaal een jaar geleden dat ik besloot ECHT geen vlees meer te eten. Al jaren had ik vreselijke pijnen voor, tijdens en na mijn menstruatie. Waar de dokteren zeiden dat ik voor altijd de pil moest slikken ( die zijn helemaal gek in hun hoofd 🙄), wist ik dat dit voor mij niet zou werken. Maar nu ben ik al een tijdje “vlees af” en krijg vaak de vraag of ik vegan ben. Ik antwoord altijd met “nee” maar klopt dit wel? Of ben ik dan toch een beetje vegan?

Stereotype vragen

Oké maar eet je dan ook geen kip? Dit vond ik een hele bijzondere vraag als ik andere vertelde over mijn no meat journey. De bitchy Janet kwam dan in me naar boven en dan zat ik half m’n ogen te draaien. Ben je serieus? Is wat ik vaak dacht maar niet zei.. Nee, ik probeer een beter mens te zijn en mensen niet zomaar meer uit te schelden.
Wanneer ik mijn motivatie voor geen vlees eten toelicht, begrijpt vrijwel iedereen mijn keuze.

Die ene menstruatie waarbij ik het wou uitschreeuwen en constant huilde heb ik deels gefilmd. Het was op die dag dat ik besloot iets te veranderen want ik kon niet meer tegen de pijn. Toen ik merkte dat geen vlees eten niet zo moeilijk was als ik dacht, ging de week snel.
Voordat ik het wist moest ik weer ongesteld worden en er gebeurde niks. Geen pijn, geen kramp.. niks! Dit gaf mij een ongelofelijke boost. Mijn lichaam vertelde mij dat ik er goed aan had gedaan geen vlees meer te eten. Ook de maanden daarna ging het goed met minimale ongemakken. Ik kon weer leven.

Al jaren maakte ik geen afspraken vlak voor en tijdens mijn menstruatie. Bij voorbaat wist ik dat ik me beroerd zou voelen dus waarom moeite doen? Dit waren al gauw twee weken uit de maand dat ik vrijwel niks buitenshuis kon doen. Op veel begrip kon ik niet altijd rekenen. “Dan neem je toch een pijnstiller..”. Vreselijk vond ik dat om aan te horen. Ik ging hier na een tijdje ook niet meer op in. Gaf mensen gewoon the silent treatment.

meer dan vlees mijden

Ja, ik heb nog vlees gegeten. Denk kom maar gelijk met de deur in huis vallen. Eerst was ik heel streng en hongerende mezelf liever uit dan dat ik een stuk vlees zou eten. Het vlees eten begon nadat ik weer een heftige menstruatie had. Ik dacht echt: ‘WTF is dit!?!’ De enige reden dat ik gestopt was met vlees eten was zodat ik “normaal” en pijnloos door mijn menstruatie fases kon.

Ik ben er achter gekomen dat het meer is dan vlees. De ongemakken steken ook de kop op wanneer ik vis, (veel) suiker, (veel) zout, ongezond gefrituurd of vettig eet. Dat was wel even een wake-up call hoor. Ik denk dat het vooral luiheid/ laksheid was. In het begin at ik amper vis en fastfood. Toen ik me steeds beter voelde gunde ik mezelf steeds meer. Een (tonno )pizza hier, kapsalon (met falafel) daar en ineens at ik nasi met gepluisde kip.

Ik ga proberen toch een beetje vegan door het leven te gaan. Dat klinkt voor een echte veganist waarschijnlijk heel raar. Wat ik daarmee bedoel is dat ik grotendeels plantaardig eet. Daarnaast eet ik zeker een dag in de week vis. Zuivel, en dan vooral kaas, eet ik nu bijvoorbeeld ook vaker als voorheen. Ik heb vrijwel alle zuivel producten vervangen voor plantaardige maar op de een of andere manier kan ik niet wenen aan vegan cheese.

take 2

De reden waarom ik mezelf geen vegan beschouw is omdat ik nog vlees heb gegeten. Gewoon uit gierigheid niks anders. Er was werkelijk waar geen reden voor mij om vlees te eten en toch heb ik het gedaan. Voor nu werk ik aan weer discipline kweken. Ik heb het hiervoor gedaan dus weet dat ik het kan.Ik zie dit als een tweede kans om te werken aan mijn gezondheid. Om een dieet te creëren die bij mijn lifestyle past. Ik weet dat ik van lekkere dingen hou maar hou meer van me goed voelen.. Dat wordt dan ook het doel van deze “tweede poging”.

Het antwoord op de vraag of ik dan toch een beetje vegan ben mag jij beantwoorden..

lees ook:

Leave a Comment

Your email address will not be published.